Reisschema

Dag 1Amsterdam - Minsk
Dag 2Pripjatsky NP
Dag 3Pripjatsky NP
Dag 4Pripjatsky NP
Dag 5Pripjatsky NP
Dag 6Turov
Dag 7Turov
Dag 8Zvanetc
Dag 9Vygonoschanscky
Dag 10Sporovo
Dag 11Minsk - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Visum, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 375,-. Let op: beperkte hoeveelheid eenpersoonskamers beschikbaar

Prijs

EUR 2495,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse accommodaties voornamelijk met gedeelde douche- en toiletvoorzieningen

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen.

Klimaat

Temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

Wit-Rusland

Reisroute Wit Ruslan
Duur:11 dagen
Vertrek:05-06-2019
Prijs: EUR 2495,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19085

Wit-Rusland is een Centraal-Europees land en is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland. In het oosten en noorden grenst het land aan Rusland, in het westen aan Polen, Litouwen en Letland en in het zuiden aan Oekraïne. Als voormalige Russische republiek werd het land in 1991 onafhankelijk. Hierdoor werden langzaamaan de ornithologische schatten van het land ontsloten voor vogelaars. Momenteel is het land zeer in opkomst als vogelbestemming en niet zonder reden! Tijdens onze reis, die zich concentreert op het zuidelijk deel van het land, vogelen we in onaangetaste uitgestrekte moerassen, ondergelopen stroomgebieden en gemengd bos. Wit-Rusland is een van de beste plekken in Europa om de zeldzame Azuurmees te zien maar herbergt ook een grote populatie Waterrietzangers. Daarbij zijn alle moerassterns van Europa te zien en een grote selectie strandlopers waaronder Terekruiter en baltsende Poelsnip. Aangevuld met een grote kans op Laplanduil, Oehoe en Schreeuw- en Bastaardarend maken een bezoek aan dit jonge (vogel)land zonder meer de moeite waard!

Na aankomst in Minsk overnachten we in de buurt van het Pripjatsky National Park. Hier brengen we de komende vier dagen door om optimaal te kunnen vogelen in dit zeer rijke gebied. We vogelen in de onderwater gelopen eikenbossen die op zichzelf al een attractie vormen. De vogels die we hier kunnen verwachten zijn Grijskop-, Witrug- en Middelste Bonte Specht, Withalsvliegenvanger en Zeearend. Tijdens ons verblijf in het park maken we een boottocht de rivier op, om zo nog dieper het park in te kunnen. Op de ondergelopen weides zoeken we naar Terekruiter en diverse soorten moerassterns die hier voorkomen. We lunchen op de rivieroevers met prachtig uitzicht over het gebied. Tijdens één van de avonden plannen we een nachtexcursie om de bijzondere balts van de Poelsnip van dichtbij mee te mogen maken. Met een boot varen we naar de ‘lek’ waar soms wel 20 mannetjes Poelsnip samenkomen om te baltsen. Het koor op de achtergrond zal bestaan uit Kwartelkoning en Porseleinhoen en we genieten van het spring- en vliegwerk van de snippen. Op de grens van het natte eikenbos en de open boerenvelden zoeken we naar de Schreeuw-, Dwerg en Bastaardarenden die samen met de Zeearend en Zwarte Wouwen dit gebied bevolken. Voordat we dit geweldige gebied verlaten maken we ook nog een avondexcursie om de Bever te zien in zijn authentieke habitat.

Na het Pripjatsky park en de bijbehorende Pripjat rivier verplaatsen we ons naar het stadje Turov. Nabij dit dorpje bevinden zich de 5-7km brede uiterwaarden van de Pripjat rivier. Dit is een zeer gevarieerd habitat van kleine stroompjes, natte weides, eilandjes met wilgenbosjes en onderwater gelopen eikenbossen. Vanzelfsprekend is het aantal verschillende vogels hier erg groot. Naast Terekruiter en diverse andere steltlopers, komen hier Witwang- en Witvleugelstern voor. In de dorpjes in de omgeving gaan we op zoek naar Azuurmees die hier in de houten gebouwen broedt. Vervolgens staat het Zvanetc reservaat op het programma, een van de grootste wetland complexen van Europa. Hier proberen we de Oehoe te vinden die op een van de eilandjes met eikenbos broedt en zoeken we naar Kraanvogels die hier vaak pendelen tussen het moeras en de nabij gelegen boerenvelden. Hier maken we kans op Citroenkwistaart, Grote Karekiet, Kwartelkoning en rondom en in het dorp op Appelvink, Scharrelaar, Hop, Wielewaal en Grauwe Klauwier. Na het ontbijt verlaten we Zvanetc en rijden we in noordoostelijke richting naar het Vygonoschansky reservaat. Hier zoeken we onder begeleiding van een lokale gids naar een van de doelsoorten van onze reis, de Laplanduil. We sluiten de reis af met een bezoek aan het Sporovo reservaat waar ca. 10% van de wereldpopulatie van de Waterrietzanger voor komt, maar waar we ook kans maken op Witoogeend, Bastaardarend en Velduil.

De laatste dag is het dan nog maar een korte transfer naar het vliegveld in Minsk waar een einde komt aan de  reis naar dit geweldige vogelland.
 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.