Reisschema

Dag 1Kampala/ Entebbe
Dag 2Kampala - Mabamba
Dag 3Mabamba - Lake Mburo
Dag 4Lake Mburo - Mgahinga National Park
Dag 5Mgahinga National Park
Dag 6Mgahinga National Park - Ruhizha
Dag 7Mubwindi Swamp
Dag 8Buhoma-Bwindi NP
Dag 9Bwindi NP
Dag 10Queen Elisabeth NP
Dag 11Queen Elisabeth NP
Dag 12Queen Elisabeth NP - Semliki
Dag 13Semliki
Dag 14Semliki - Kibale NP
Dag 15Kibale NP
Dag 16Mabira Forest
Dag 17Mabira Forest - Entebbe
Dag 18 Entebbe - Amsterdam

Inbegrepen

Internationale vlucht, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen, entrees van de nationale parken

Niet inbegrepen

Visum, drank, fooien, Gorilla en Chimpansee permits (samen USD 750,-) en uitgaven van persoonlijke aard

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 695,-

Prijs

EUR 4595,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

middenklasse hotels, tented camps en lodges, soms met gedeelde faciliteiten

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen maar soms langere wandelingen op hoogte

Klimaat

Tropisch. Koeler in de hogere delen (zoals Ruhija en Bwindi). Houd rekening met regenbuien. Temperatuur over het algemeen tussen 25 en 35 graden Celsius

Oeganda - Gorilla's en Schoenbekooievaar

Oeganda
Duur:18 dagen
Vertrek:13-06-2019
Prijs: EUR 4595,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19091

Oeganda is met een oppervlakte van ruim 236.000 km2 ongeveer 7 keer groter dan Nederland en ongeveer de helft in oppervlakte van buurland Kenia. Gemeten naar oppervlakte is Oeganda het meest soortenrijke land in Afrika. Een groot deel van Oeganda grenst aan het beroemde Lake Victoria, het op een na grootste zoetwatermeer in de wereld (na het Baikalmeer). In het land zijn meer dan 1000 soorten waargenomen en dat is slechts fractioneel minder dan in Kenia. Dat is misschien ook niet verwonderlijk gezien de grote diversiteit in biotoop met savannes, bergbossen, uitgestrekte moerasgebieden, graslanden en laagland regenwoud. Daarnaast is Oeganda bekend om zijn populatie Berggorilla’s en Chimpansees die we tijdens deze reis ook gaan bezoeken! Vooral een trip naar de groep Gorilla’s is een onvergetelijke ervaring: na een wandeling door schitterend tropisch bos een uur lang tussen de gorilla’s verblijven is ronduit geweldig! Oeganda heeft twee droge seizoenen: van december tot maart en van juni tot september. Beide perioden zijn goed om vogels te kijken.

Highlights van deze reis:
- Bezoek aan de Berggorilla's en de Chimpansees!
- Per kano door de Mabamba Moerassen

Onze reis begint met een bezoek aan de Mabambamoerassen waar we vanuit de kano op zoek gaan naar Schoenbekooievaar, een van de meest merkwaardige vogels in Afrika. Daarnaast maken we kans op Lesser Jacana en Long-toed Plover. De volgende dag gaan we opnieuw het water op en maken we een boottocht op Lake Maburo NP waar de African Finfoot voorkomt. Daarnaast is dit de plek voor de zeldzame Red-faced Barbet, een soort die uitsluitend in Zuid-Oeganda en Oost-Rwanda voorkomt. Andere soorten die langs het meer kunnen worden gezien zijn Southern Ground Hornbill en White-winged Warbler. De volgende bestemming is Mgahinga National Park, waar twee vogelsoorten die endemisch zijn voor de Albertine Rift hier wel te zien zijn, maar elders in Oeganda niet: Rwenzori Double-coloured Sunbird en Ruwenzori Turaco. Vooral de laatste is een enigmatische soort. In deze regio ook kans op Rufous-bellied Heron, Papyrus Canary and Papyrus Yellow Warbler. Na het Mgahinga National Park gaan we naar het Mubwindi Swamp waar vele specialiteiten te zien zijn zoals Black- billed Turaco, African Green-Broadbill, Handsome Francolin, Bar-tailed Trogon, White-headed Woodhoopoe, Dwarf Honeyguide, Fine-banded Woodpecker, Scarce Swift, Rwenzori Hill Babbler, Evergreen Forest Warbler, Grauer’s Rush Warbler, Grauer’s Warbler en White-tailed Blue Flycatcher.

Daarna zetten we koers naar Bwindi NP waar we de volgende ochtend vroeg de bergbossen in trekken op zoek naar één van Afrika’s meest spectaculaire zoogdieren, de Berggorilla. De gorilla’s kunnen regelmatig van slechts enkele meters afstand bewonderd worden! Bwindi is tevens rijk aan vogels en we gaan hier ook op zoek naar Mountain Illadopsis, Red-faced Woodland Warbler, Yellow-footed Flycatcher, Chapin’s Flycatcher, Pink-footed Puffback, Blue-throated Roller en Wilcock’s Honeyguide. De volgende bestemming is het Queen Elisabeth National Park waar de leeuwen voorkomen die in bomen kunnen klimmen! Verder komen hier olifanten, buffels en ander groot wild voor. De omgeving van het hotel is erg rijk aan vogels en we kunnen hier Blue Quail, African Crake, Ross’s Turaco, Jackson’s Pipit, Red-headed Lovebird, White-winged Black Tit, Cassin’s Flycatcher, Black Bee-eater, Shining Blue Kingfisher, Cinnamon-chested Bee-eater, en Blue-breasted Kingfisher tegenkomen.
Na twee dagen in het park rijden we naar Semliki waar zich in de bossen langs de Semliki rivier vele specialiteiten ophouden. Maar liefst 9 soorten neushoornvogels komen hier voor met als meest speciale White-crested, Black Dwarf, Red-billed Dwarf en Black-casqued wattled Hornbill. Daarnaast zitten hier Nkurengu Rail, Spot-breasted Ibis, Forest Francolin en Long-tailed Hawk. Na Semliki rijden we naar Kibale NP, dé plek voor wilde Chimpansees! Daarbij is vogels kijken in Kibale een fantastische ervaring met soorten als Narina Trogon, Green-breasted Pitta, White-spotted Flufftail, Black-billed Turaco, Blue-throated Roller, White-naped Pigeon, Brown-eared Woodpecker, Red-tailed Ant-Thrush, Yellow-spotted Nicator, Black-and-white Shrike Flycatcher, Chestnut Wattle-eye, Green Hylia, Narrow-tailed Starling en Yellow-billed barbet.
Na Kibale bezoeken we onze laatste vogelbestemming van deze reis, het Mabira Forest. Hier gaan we ondermeer op zoek naar de prachtige Great Blue Turaco. De grote dode bomen langs de bospaden bieden nestgelegenheid aan vele barbets. Grey-throated, Yellow-spotted, Hairy-breasted en Double-toothed Barbet komen er voor. Vervolgens is het tijd geworden voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.