Reisschema

Dag 1Amsterdam - Kota Kinabalu
Dag 2aankomst Kota Kinabalu
Dag 3 Kota Kinabalu - Sandakan - Sepilok
Dag 4Sepilok
Dag 5Kinabatangan River
Dag 6Kinabatangan River
Dag 7Kinabatangan River
Dag 8Kinabatangan River - Tabin
Dag 9Tabin
Dag 10Tabin
Dag 11Tabin
Dag 12 Tabin - Kinabalu Park
Dag 13Kinabalu Park
Dag 14Kinabalu Park - Poring Hot Spring
Dag 15Poring Hot Spring - Manukan
Dag 16 Manukan - Kota Kinabalu - Amsterdam
Dag 17Aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Internationale vlucht, 2 binnenlandse vluchten, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen, entrees van de nationale parken, camera fees, anti-bloedzuiger sokken en Nederlandstalige reisbegeleiding

Niet inbegrepen

Visum, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 695,-

Prijs

EUR 4795,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

Hotels en lodges, meestal met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Op Mount Kinabalu een langere wandeling op hoogte

Klimaat

Warm en vochtig. Over het algemeen tussen de 25 en 32 graden Celsius. Kans op regenbuien

Borneo: Orang-Oetans en Neushoornvogels

Borneo NL
Duur:17 dagen
Vertrek:06-11-2019
Prijs: EUR 4795,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19140

Borneo, het eiland van Orang-oetans en de machtige Mount Kinabalu, de hoogste berg tussen de Himalaya en Nieuw-Guinea. In het regenwoud van Borneo staan de grootste en meest spectaculaire woudreuzen van de tropen. Het is tevens het oudste regenwoud ter wereld. De biodiversiteit hier is even indrukwekkend als de bomen hoog zijn. Dit vertaalt zich in een onvoorstelbaar rijk en gevarieerd vogelleven met vele endemische vogelsoorten zoals trogons, broadbills, black-eyes en bristleheads, maar ook de zeldzame Storm's Stork. Deze fraaie reis gaat naar de Maleisische provincie Sabah in het noorden van Borneo waar we verschillende gebieden bezoeken waarbij bijna alle endemische soorten van Borneo kunnen worden gezien.

Highlights van deze reis:
- Prachtige boottochten door de Mangrove
- Op zoek naar alle endemische vogelsoorten van Borneo
- Combinatie van bijzondere vogels en leuke zoogdieren als Orang-oetan, Dwergolifant en Nevelpanter
- Ga ook mee op onze pretour naar het prachtige Deramakot!

De reis begint in Kota Kinabalu, de levendige hoofdstad van de Maleisische provincie Sabah in Noord-Borneo. Vanaf hier nemen we een korte vlucht naar Sandakan in het oosten van de provincie. De eerste dagen brengen we door op en langs de Kinabatanganrivier. We gaan hier met name op zoek naar de Storm's Stork, Wrinkled Hornbill en Jerdon's Baza, maar ook naar de opmerkelijke Neusaap. We doen tevens een poging om de zeldzame Bornean Ground-cuckoo te zien te krijgen. In Sepilok stoppen we bij het Orang-oetan rehabilitatiecentrum. Bij de Gomontong-grotten zoeken we naar Edible-nest, Black-nest en Mossey-nest Swiflets. We blijven hier tot de schemer voor de spectaculaire stroom vleermuizen die dagelijks uit de grotten de nacht in vliegt. Hier maken we ook kans op de zeldzame Bat Hawk. Vervolgens rijden we via Lahad Datu naar Tabin, een mooi natuurreservaat en de thuisbasis voor een aantal bijzondere en met uitsterven bedreigde diersoorten. Hier zullen we de omgeving verkennen via een prachtig netwerk aan paden door het regenwoud. We maken hier kans op soorten als Black-throated Wren-babbler, Dark-throated Oriole, Malaysian Blue Flycatcher maar ook neushoornvogels zoals Rhinoceros, Wrinkled, Pied, Black, Wreathed, Bushy-crested, White-crowned en Helmeted Hornbills. We kunnen zelfs 3 soorten pitta's zien, waaronder de endemische Black-and-Crimson Pitta en er is kans op de zeldzame Bornean Bristlehead. In het gebied zitten (wilde) Orang-oetans en Borneo Gibbons. 's Avonds gaan we met spotlights op zoek naar verschillende soorten Frogmouths (Javan en met geluk de Large).

Vanuit Tabin rijden we terug naar Lahad Datu voor een korte vlucht naar Kota Kinabalu met een aansluitende transfer naar Mount Kinabalu National Park. Dit park, 77.000 ha groot, werd in 1964 opgericht ter bescherming van Mount Kinabalu (4095 meter hoog) en zijn omgeving. De bergbossen van Mount Kinabalu herbergen vele endemische vogelsoorten. In de lagere delen gaan we op zoek naar Whitehead's Trogon en Whitehead's Broadbill, maar maken we ook kans op Sunda Whistling-Thrush en Short-tailed Green Magpie. Andere soorten die we kunnen zien hier zijn: Mountain Leaf Warbler, Bornean Whistler, White-throated Fantail, Temminck's Sunbird en Indigo Flycatcher. Bij Poring Hot Springs (45 minuten rijden vanaf de lodge) gaan we op zoek naar Long-billed and Bornean Spiderhunters, maar ook de zeldzame Hose's Broadbill. Poring Hot Springs is ook de plek om de grootste bloem van de wereld te zien, de Rafflesia, met een doorsnede tot 1 meter! Tevens bestaat de mogelijkheid om een zogenaamde boomtoppenwandeling te doen. Vanuit Mount Kinabalu National Park rijden we naar de kust om Manukan Island te bezoeken voor wat ontspanning (je kunt er prachtig snorkelen) maar ook voor enkele specialiteiten zoals Philippine Scrubfowl (nu zeldzaam geworden) en Mangrove Whistler. Vanuit Manukan Island gaan we terug naar Kota Kinabalu om daar onze vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

 

Pretour Deramakot
Voorafgaand aan de reis kan er een pretour worden gedaan naar Deramakot. De lodge in Deramakot is prachtig gelegen in het regenwoud. Deramakot is vooral een goede locatie om bijzondere zoogdieren te zien. 75% van de zoogdieren in Borneo komt hier voor, waaronder bijzondere soorten als Sunda Leopard Cat, Sunda Clouded Leopard, Malayan Sun Bear en Marbled Cat! Daarnaast zijn hier bijzondere vogelsoorten te zien zoals White-fronted Falconet, Scarlet-rumped Trogon, Bornean Bristlehead, Bornean Ground Cuckoo en Giant Pitta. Deze pretour is de perfecte start van uw reis naar Borneo!

Schema:
Dag 1: Amsterdam - Kota Kinabalu
Dag 2: aankomst Kota Kinabalu
Dag 3: Kota Kinabalu - Deramakot
Dag 4: Deramakot
Dag 5: Deramakot
Dag 6: Deramakot - Sepilok (Dag 3 van de reguliere tour)

Prijs: EUR 1.450,-
Eenpersoonskamertoeslag: EUR 175,-

Inclusief alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen, entrees van de nationale parken, camera fees, anti-bloedzuiger sokken

 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.