ROOTS weekend Vlieland met Klaas de Jong!


Reisschema

Dag 1Harlingen - Vlieland
Dag 2Vlieland
Dag 3Vlieland - Harlingen

Inbegrepen

Vervoer, twee overnachtingen, maaltijden startend met avondeten op dag 1 en eindigend met lunch op dag 3, boot Harlingen - Vlieland

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 80,-

Prijs

EUR 420,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Hotel met eigen toilet en badkamer.

Zwaarte reis

Lichte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

ROOTS najaarsweekend Vlieland

Duur:3 dagen
Vertrek:04-10-2019
Prijs: EUR 420,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: NL1920

Speciaal voor lezers van Roots en Vogelmagazine organiseren we in september een weekend op Vlieland. Ook niet-abonnees zijn van harte welkom! Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland. Het eiland bestaat voor de helft uit een grote zandplaat (de Vliehors), de grootste zandplaat van Europa! Het eiland is een ware magneet voor trekvogels. In het najaar is Vlieland het eerste land dat vogels vertrokken vanuit Scandinavië tegenkomen. De vogels “vallen” daardoor uit de lucht boven het eiland en zijn vaak goed te benaderen. Vlieland is daarom ook een zeer populaire plek voor vogelaars. In september is de zangvogeltrek zo’n beetje op het hoogtepunt en zijn er ook nog veel steltlopers, eenden en andere leuke soorten te vinden. We maken kans op schaarse doortrekkende soorten zoals Draaihals, Sperwergrasmus en Bladkoning.

Op vrijdag nemen we de boot in Harlingen naar Vlieland. Vanaf de boot zullen we de eerste wadvogels zien en maken we ook kans op de Gewone- en de Grijze Zeehond. Eenmaal aangekomen op Vlieland hoeven we niet ver te fietsen om leuke vogels te zien. Net buiten het dorp ligt de hoogwatervluchtplaats Westerse Veld. Op het Westerse Veld zitten vaak groepen Rotganzen, Steenlopers, Wulpen, Tureluurs en Scholeksters. Tussen de Rotganzen wordt ook af en toe de zeldzame Witbuikrotgans of Zwarte Rotgans gezien! Een van de mooiste gebieden op Vlieland zijn de Kroonspolders aan de westkant van het eiland. Met hoog water zit het hier vol met steltlopers zoals Bonte Strandlopers, Rosse Grutto’s en Kanoeten. Ook zitten hier vaak Kleine Strandlopers en Krombekstrandlopers. Vanaf de dijk kunnen we de vogels goed zien en de verschillen tussen de soorten bekijken. In de polder zelf worden af en toe Grauwe Franjepoten en Rosse Franjepoten waargenomen die vanuit de gloednieuwe vogelkijkhut kunnen worden bekeken. Eén van de beste plekken op het Waddeneilanden om de vogeltrek waar te nemen is de oostpunt van het eiland. De vallei in het oosten is een aankomstplek van veel trekvogels die vanuit Terschelling of vanaf de Noordzee aankomen. Er zijn hier vaak grote aantallen zangvogels te zien waaronder leuke soorten als Paapje, Beflijster en Tapuit. Ook schaarse soorten zoals Draaihals en Sperwergrasmus worden hier af en toe gezien. Voor de afwisseling zullen we ook het bosgebied ‘Bomenland’ bezoeken. Dit aangeplante dennenbos is een mooie plek voor Scandinavische broedvogels zoals Goudhaan, Vuurgoudhaan en Tjiftjaf om bij te komen van hun trektocht. Ook wordt hier af en toe de zeldzame Bladkoning gezien. Op zondag zullen we aan het einde van de middag de boot terug nemen naar Harlingen.

Het weekend wordt begeleid door Rootsredacteur Paul Böhre en “In de ban van de Condor”-winnaar Klaas de Jong. Beiden zijn ervaren vogelgidsen, zowel op Vlieland, in Nederland als op diverse buitenlandse bestemmingen.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.