Reisschema

Dag 1Amsterdam - Warschau - Bialowieza
Dag 2 Bialowieza
Dag 3 Bialowieza
Dag 4 Bialowieza
Dag 5 Bialowieza - Biebrza
Dag 6 Biebrza
Dag 7 Biebrza
Dag 8 Biebrza - Warschau - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen, entrees van de parken

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 275,-

Prijs

EUR 1595,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Hotels en pensions

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Houd rekening met wisselende weeromstandigheden

Polen, oerbossen en moerassen

Reisroute Polen oerbossen en moerassen
Duur:8 dagen
Vertrek:10-05-2019
Prijs: EUR 1595,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19068

Een reis door het vredige, rurale landschap van het oosten van Polen is een reis terug in de tijd. Het is een regio die rijk is aan folklore en waar nog veel gebruik wordt gemaakt van traditionele landbouwmethoden zoals ze dat hier al eeuwen gewend zijn. Dit zal wellicht veranderen in de toekomst nu Polen lid is van de EU, maar gelukkig gaan de veranderingen hier langzaam. Het is waarschijnlijk één van de redenen dat hier nog oerbossen en uitgestrekte moerassen bestaan. Het Bialowieza bos; gelegen tegen de grens met Wit-Rusland, is daar een goed voorbeeld van. In dit schitterende oerbos, het laatste laagland oerbos van Europa, is er kans op maar liefst 8 soorten spechten, Hazelhoen, Dwerguil, Ruigpootuil en Notenkraker. Daarnaast brengen we een bezoek aan de uitgestrekte moerassen van Biebrza waar Poelsnippen baltsen en de bedreigde Waterrietzanger broedt.

De reis begint met een vlucht naar Warschau waar we worden opgevangen door de lokale gids en chauffeur. Vandaar rijden we c 3 uur in oostelijke richting naar het oerbos van Bialowieza, onze eerste bestemming waar we 3 dagen verblijven. Bialowieza is niet alleen een prachtig oud en gevarieerd bos, er zijn ook moerassen, natte graslanden en rivieren. Het bos wordt bewoond door 8 soorten spechten met ondermeer Drieteen-, Witrug-, Middelste Bonte, Grijskopspecht en Draaihals! Hazelhoen broedt nog algemeen en is soms met een speciaal fluitje te lokken. In de avond gaan we er op zoek naar Dwerguil en Ruigpootuil. In het bos komen ook Wisenten voor, meer dan 400 in totaal. Reeën en Wilde Zwijnen zijn algemeen en Wolf en Lynx zijn zeldzaam en worden soms gezien.

We vervolgen onze reis op de 5e dag via de Bialystok visvijvers en het Siemianówka reservoir naar de Biebrza moerassen waar we nog eens 3 nachten verblijven. De eerste stop is bij een prachtige vogellocatie: het Siemianówka reservoir, een kunstmatig meer aan de Narew rivier die broedplaats is van ondermeer Zee- en Steenarend, Visarend, Citroenkwikstaart, Poelruiter, Witwang en Zwarte Sterns en Pontische Meeuw.

De volgende stop is een groot visvijver complex waar we zoeken naar broedende Wilde Zwanen, 5 soorten futen en Buidelmees. Het is de beste plek tijdens deze reis voor Roerdomp en Woudaap. De volgende dagen worden besteed in de prachtige Biebrza moerassen, één van Europa's meest belangrijke ‘wetlands’ waar moerassen en lage begroeiing afgewisseld worden met uitgestrekte graslanden. We beginnen met een bezoek aan de baltsplaats van Korhoen. Er zitten hier ook veel Kemphanen en andere steltlopers zoals Grutto, Wulp, Poelruiter en een enkele Bonte Strandloper. Op doortrek zijn groepen Zwarte-, Bos- en Groenpootruiters met enkele Temminck’s en Kleine Strandlopers. Kraanvogels broeden hier en zijn tevens op doortrek naar noordelijke gebieden.

Tijdens de wandelingen in de moerassen concentreren we ons eveneens op roofvogels met mogelijkheden voor Schreeuw- en Slangenarend. Grauwe Kiekendieven zijn terug uit hun overwinteringgebieden en is een algemene broedvogel. De specialiteiten van de Biebrza moerassen zijn Poelsnip en Waterrietzanger. We zullen Poelsnippen hopelijk mooi zien op de baltsplaats terwijl in de omgeving Grote Karekiet en Sperwergrasmus zingen. Op de achtergrond roepen Kwartelkoningen en Porseleinhoenders. De Waterrietzanger broedt nog in goede aantallen in de moerassen. Noordse Nachtegalen en Krekelzangers zingen vanaf verscholen posten diep in de begroeiing. Zoogdieren zijn er in de vorm van de majestueuze Eland maar er is ook kans op Bever en Otter. De Elanden zijn hier betrekkelijk eenvoudig te zien, zeker vanaf de uitkijktorens.

Vanaf Biebrza rijden we terug naar Warschau voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.