Reisschema

Dag 1Amsterdam - Taipei
Dag 2Taipei - Dasyueshan Forest
Dag 3Dasyueshan Forest
Dag 4Dasyueshan Forest
Dag 5Dasyueshan Forest
Dag 6Aogu Wetland
Dag 7Lanyu
Dag 8Lanyu
Dag 9 Wushe/Hehuan
Dag 10Wushe/Hehuan
Dag 11Wulai - Taipei - Amsterdam
Dag 12 aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gids.

Niet inbegrepen

Intercontinentale vlucht, drank, lunch, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Prijs per persoon

op aanvraag

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Beste tijd

oktober, november

Taiwan INDIVIDUEEL

Taiwan
Duur:12 dagen
Beste tijd:oktober, november
Prijs: op aanvraag
Code: I21

Taiwan is een ideale vogelbestemming. Het telt niet alleen 30 endemische vogelsoorten, het heeft ook 60 endemische ondersoorten, ligt op de trekroute van vele Oost-Aziatische vogelsoorten, heeft schitterende natuurgebieden, een goede infrastructuur en is veilig. Het ongeveer 400 km lange eiland ligt 100 km ten oosten van China, tussen Japan en de Filipijnen in. Het heeft vele ruige bergen met diepe dalen met een hoge biodiversiteit.  Taiwan heeft een geweldige mix van aansprekende soorten. Wat te denken van twee schitterende endemische fazanten, overwinterende bedreigde Balck-faced Spoonbills en Saunders’Gulls, twee soorten parrotbills, overwinterende Blauwstaarten en Goudlijsters, beauties als Manderijneend, Little Forktail en Japanese Paradise Flycatchers! We zullen het grootste deel van de tijd in de bergen verblijven maar we zijn ook enige tijd aan de kust te vinden op zoek naar overwinterende vogels in wetlands. Het weer is over het algemeen droog en aangenaam, Taiwanezen kennen een interessante cultuur, prima keuken en zijn erg vriendelijk en gastvrij.

 

Na aankomst in Taipei hebben we wat tijd om kennis te maken met de algemene vogels van Taiwan. We maken voor het eerst kans op Crested Serpent Eagle, Silver-backed Needletail en Fork-tailed Swift. Vervolgens rijden we in twee uur naar ons hotel in centraal Taiwan. De komende drie dagen brengen we door in het beroemde Dasyueshan Forest.  Dit bos kent een schitterende gradiënt van laaggelegen subtropisch laaglandbos via naaldbos tot bamboe op de toppen. In het laagland kunnen we soorten als Collared Finchbill, Taiwan Barbet, Grey Treepie, Taiwan Hwamei, Taiwan Scimitar-Babbler en Rufous-capped Babbler verwachten. Hier maken we ook kans op Brown Dipper en Malayan Night Heron. Naarmate we hoogte maken komen we bij Vivid Niltava, White-bellied Erponis, grijskopspecht, overwinterende blauwstaarten en Taiwanese Macaque tegen. Hier is het langzaam ook tijd geworden voor het eerste echte hoogtepunt van de reis: Swinhoe’s Pheasant. We hebben wat meer geluk nodig voor Island Thrush. Nog hoger gaan we op zoek naar de volgende endemische fazant: de geweldige Mikado Pheasant. Terwijl we deze soort zoeken krijgen we zeker handtamme White-whiskered Laughingthrush en Formosan Striped Squirrels te zien. White-browed Bush-Robin en Collared Bush-Robin zijn niet handtam, maar wel plaatjes van soorten. Helemaal boven op de bergen, in het dwergbamboebos vinden we een opvallende ondersoort van de notenkraker, Brownish-flanked Bush-Warbler, Yellow-bellied Bush-Warbler, Taiwan Bush-Warbler, en Taiwan Shortwing. Het uitzicht hier is geweldig, inclusief zicht op Yushan, Taiwans’ hoogste berg van bijna 4,000 meter. In de avond gaan we op zoek naar de lokale ondersoort van Bosuil, twee soorten Scops-Owl en de enigmatische White-faced Flying Squirrel. In de avond van dag vijf keren we terug naar de kust in het westen. Op dag zes hebben we één duidelijk doel als we de wetlands bezoeken: Black-faced Spoonbill! Een bedreigde soort waarvan een groot deel van de wereldpopulatie in Taiwan overwintert. Tussendoor zoeken we Great Knot, Asian Dowitcher, Sharp-tailed Sandpiper, Saunders’ Gull, Greater and Lesser Sandplovers, Terek Sandpipers en Broad-billed Sandpiper. Op velden in de buurt zoeken we Greater Painted Snipe, Pheasant-tailed Jacana, Yellow en Cinnamon Bitterns. Wie weet zit er wel een zeldzaamheid in de omgeving, Baikal Teal en Baer’s Pochard bijvoorbeeld.

Afhankelijk van vlucht- en ferryopties reizen we de volgende dag naar Lanyu Island, een bijzonder fraai eiland in de oceaan, dichtbij de Filipijnen. Het eiland heeft een paar soorten die het vasteland van Taiwan niet heeft: wat te denken van de endemische Lanyu Scops Owl of de iets-te-mooi-om-waar-te-zijn Japanese Paradise Flycatcher maar ook Brown-eared Bulbul, Lowland White-eye, Taiwan Whistling Pigeon en Philippine Cuckoo Dove. Mochten we met de ferry gaan is er kans op Streaked Shearwater en Bulwer's Petrel. 

Eenmaal terug van Lanyu Island gaan we weer de bergen in. We nemen een schitterende pas op 3,300 meter, op zoek naar Alpenheggemus, Taiwan Rosefinches en Taiwan Fulvetta in de jeneverbessen en rododendrons. In de lager gelegen dennenbossen zoeken we Grey-headed Bullfinch en de ronduit fraaie Flamecrest, een endemisch neefje van ons goudhaantje. In de bamboe is er wederom kans op Golden Parrotbill en Taiwan Bush-Warbler. We houden de lucht in de gaten voor roofvogels als Oriental Honey Buzzard, Crested Goshawk, Japanese Sparrowhawk en misschien zelfs Black Eagle en Mountain Hawk-Eagle. In de loop van dag tien reizen we langzaam terug naar het noorden richting Taipei. Op onze laatste dag bezoeken we Wulai, hier kunnen we soorten verwachten die we waarschijnlijk nog niet hadden gezien deze trip: de bizarre Formosan Magpie, Maroon Oriole, Formosan Whistling-Thrush, Plain Flowerpecker, Varied Tit en Silver-backed Needletail. Misschien vinden we wintergasten als Besra, Grey-faced Buzzard en échte Manderijneenden. Nog een laatste blik op de kust, wie weet vinden Chinese Egret of Grey-tailed Tattler, maar dan gaan we toch echt terug naar Amsterdam. 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.