Reisschema

Dag 1Amsterdam-Havana-San Diego de los Banos
Dag 2San Diego de los Banos
Dag 3San Diego de los Baños – Soroa- Las Terrazas
Dag 4Sierra del Rosario – Peninsula Zapata
Dag 5Peninsula Zapata
Dag 6Peninsula Zapata-La Habanilla
Dag 7La Habanilla– Camagüey-Sierra de Najasa
Dag 8Camagüey-Sierra de Najasa
Dag 9Camagüey – Cayo Guillermo
Dag 10Cayo Guillermo
Dag 11Cayo Guillermo – Havana
Dag 12Havana- Amsterdam
Dag 13Amsterdam

Inbegrepen

Alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, entrees van de nationale parken, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Intercontinentale vlucht, toeristenkaart á 20,- EUR per persoon, visum, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Prijs per persoon

op aanvraag

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Beste tijd

november t/m april

Cuba INDIVIDUEEL

Cuba
Duur:13 dagen
Beste tijd:november t/m april
Prijs: op aanvraag
Code: I23

Het levendige en kleurrijke Cuba herbergt maar liefst 22 endemische vogelsoorten. Het diverse vogelleven hier is typisch voor het Caribisch gebied en buiten de endemen kunnen we een reeks aan Noord-Amerikaanse (zang)vogels verwachten die op weg terug zijn naar de noordelijk gelegen broedgebieden. We bezoeken La Guira, Cayo Coco, Camaguey en Zapata die samen een kans geven om alle endemen plus endemische ondersoorten te zien die uniek zijn voor Cuba.

Cuba ligt slechts 140 km ten zuiden van de zuidkust van Florida maar het land is in vrijwel alle aspecten verschillend, en niet in het minst in de socialistische levenswijze die het land meer dan 40 jaar geleden vorm gaf! De diversiteit en uitbundigheid van de vogels maakt het, samen met het schitterende landschap en ontspannen levensstijl, tot een niet te missen vogelbestemming.

We beginnen de reis met een vlucht van Amsterdam naar Havana waarna we afreizen naar onze eerste bestemming, La Guira National Park. In dit schitterende park met nog enkele oude koloniale gebouwen zoeken we op de trails naar Great Lizard Cuckoo en Cuban Trogon. Deze laatste is de nationale vogel van Cuba vanwege zijn kleuren (alle kleuren van de Cubaanse vlag zijn in het verenkleed van de Trogon vertegenwoordigd). Nabij enkele grotten hopen we de zang op te pikken van Cuban Solitaire, de vogel te zien krijgen is echter minder eenvoudig.

Andere soorten die we hier kunnen verwachten zijn Gundlachs Hawk, Cuban Tody, Olive-capped Warbler en Cuban Bullfinch.

We vervolgen de reis naar Zapata, het grootste moerasreservaat van de Cariben met een oppervlakte van 5000 km2. Het is één van de rijkste vogelgebieden in Cuba met een aantal endemen zoals Zapata Rail, Zapata Wren en Zapata Sparrow. Daarnaast is het een belangrijk overwinteringsgebied voor duizenden trekvogels. Denk hierbij aan eenden zoals Blue-winged en Cinnamon Teal, steltlopers zoals Least, Semipalmated Sandpiper, Hudsonian Curlew, Willet en Marbled Godwit maar ook Reddish Egret en American Flamingo.

 Bij La Belen en het nationale park Sierra de Najasa wachten in een typisch ‘Finca’ landschap andere soorten zoals Palm Crow, Giant Kingbird, Plain Pigeon, Cuban Grassquit, Fernandina’s Flicker, Gundlach’s Hawk en veel overwinterende en doortrekkende zangvogels. Daarnaast zoeken we naar Cuban Parakeet, Cuban Amazon, Great Lizard Cuckoo en Cuban Green Woodpecker.

Vervolgens maken we een lange rit naar het noordoosten van Cuba, het gebied van de Cayos (kleine eilanden) waar weer heel andere soorten te zien zijn. Ten noorden van het gebied van Camagüey en Moron liggen de honderden kleine eilandjes langs de kust. Een dijk verbindt het vaste land met sommige eilanden. De laatste tijd zijn er veel hotels gebouwd maar desondanks is er een rijkdom aan vogels. Het belangrijkste gebied voor vogels is Cayo Coco en Cayo Guillermo waar ons hotel staat en waar wij twee nachten zullen verblijven. Op Cayo Coco maken we kans op Cuban Gnatchatcher, Oriente Warbler, Cuban Vireo, Cuban Bullfinch en Zapata Sparrow.  Thick-billed Vireo is een echte target voor het gebied en zal zich goed verborgen houden in de dichte begroeiing. Western Spindalis zijn algemeen hier net als Yellow Warbler en Cuban Emerald. Bij Cayo Guillermo is het de Bahama Mockingbird waar we naar op zoek gaan. Het is ook een schitterend gebied voor watervogels en steltlopers dus we kunnen onze lijst hier nog wat opschroeven voordat we weer terug reizen naar Havana en daar met een tour door de oude stad afscheid nemen van een schitterende reis door een bijzonder land.

 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.