Reisschema

Dag 1Amsterdam - Panama City - Gamboa
Dag 2Gamboa
Dag 3Pipeline Road
Dag 4Metropolitan Nature Park en Panama City strand
Dag 5Gamboa - Cerro Azul - Bayano
Dag 6San Fransisco Reservaat
Dag 7Tierra Nueva Reservaat
Dag 8 Bayano - David
Dag 9Talamanca gebergte
Dag 10Volcan BarĂº
Dag 11Parque La Amistad
Dag 12Parque Nacional Volcan Baru - Panama city
Dag 13Pipeline Road en Rainforest Discovery Center
Dag 14Panama City - Amsterdam
Dag 15 Aankomst in Amsterdam

Inbegrepen

Alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Intercontinentale vlucht, Panama toeristenkaart (USD 5,-), drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. De boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Prijs per persoon

op aanvraag

Accommodatie

Middenklasse hotels en lodges met eigen toilet en badkamer. Bij Darien is de accommodatie eenvoudig van aard

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen.

Beste tijd

december t/m april

Panama INDIVIDUEEL

Reisroute Panama
Duur:16 dagen
Beste tijd:december t/m april
Prijs: op aanvraag
Code: I24

Er zijn maar weinig plekken op aarde die per oppervlakte-eenheid de biodiversiteit kennen van het Centraal-Amerikaanse land Panama. Op een oppervlakte van 78 000 km2 (2,5 keer Nederland) komen er maar liefst 976 verschillende vogelsoorten voor. Door zijn unieke ligging als landbrug tussen twee  grote continenten bestaat de Panamese avifauna uit een mix van Noord-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse soorten. Daarnaast is er een grote endemische zone in het westelijk gedeelte van het land waar meer dan 70 soorten voorkomen die nergens anders ter wereld te vinden zijn!

We beginnen de reis met een dag vogels kijken in de gevarieerde habitats rond Gamboa waar we een uitgebreide introductie krijgen van de vogelrijkdom van Panama.

Hierna brengen we een bezoek aan de Pipeline Road, een absolute toplocatie in Panama, gelegen in het Parque Nacional Soberania. Dit park heeft een indrukwekkende vogellijst van meer dan 500 soorten! We gaan hier op zoek naar verschillende soorten antbirds, tanagers en flycatchers die zich regelmatig in zogenaamde mixed-species flocks bevinden. Het is tevens de beste plek van de wereld om de zeldzame, schuwe en verborgen levende Rufous-vented Ground-Cuckoo waar te nemen, maar de kans is klein.

De volgende dag bezoeken we een uniek stukje natuur midden in de stad Panama City, het Metropolitan natuurreservaat. Dit reservaat beschermt enkele hectaren tropisch droog bos met typische soorten zoals Lance-tailed Manakin, Rufous-and-white Wren en White-bellied Antbird. Met wat geluk kunnen we hier ook de endemische Yellow-green Tyrannulet waarnemen, maar ook apen zoals de brulapen en Geoffrey’s Tamarins worden hier regelmatig gespot. in de namiddag snuiven we de sfeer op in het oude koloniale gedeelte van Panama City. Onderweg houden we echter onze ogen op voor onder andere Yellow-headed en Crested Caracaras en de Saffron Finch. Ook kolibries zoals Garden Emerald en Sapphire-throated Hummingbird behoren tot de mogelijkheden. Aan de kust krijgen we grote concentraties Brown Pelicans en Magnificent Frigatebirds te zien. 

Vervolgens begeven we ons verder oostwaarts. Onderweg stoppen we in Cerro Azul, waar we terrecht komen in het middengebergte aan de rand van het Parque Nacional Chagres. Hier is het een stuk frisser dan in de laaglanden rond de kanaalzone en kunnen we heel andere vogelsoorten aantreffen. We gaan hier op zoek naar onder andere de spectaculaire Rufous-crested Coquette, de Bronze-tailed Plumeleteer en met wat geluk zelfs de bizarre White-tipped Sicklebill. Onze eindbestemming is het dorpje Tortí, waar we de komende drie nachten verblijven. Torti ligt op de rand van het Darien gebied, een absolute topplek voor vogelobservatie van de vele Darien specialiteiten die hier te zien zijn. De eerste volle dag hier bezoeken we het San Fransisco reservaat. Het reservaat wordt gekenmerkt door een bijzonder gevarieerde avifauna wat voornamelijk te danken is aan de grote variatie aan habitats zoals weilanden, vijvers, rivierrand, secundair en zelfs primair regenwoud. Hier kunnen we bijzondere soorten verwachten zoals de kleurrijke Blue Cotinga, Black-headed Tody-flycatcher, Speckled Mourner, Great Jacamar, Northern Royal Flycatcher en de erg schuwe Black-crowned Antpitta. Een andere attractie van dit gebied is de aanwezigheid van soorten als Red-billed Scythebill, Rufous-winged Antwren, Orange-Crowned Oriole en White-eared Conebill.

We zetten de volgende dag onze zoektocht naar de Darien specialiteiten verder voort en bezoeken een weinig bezocht natuurreservaat vlakbij het gehucht Canglon. We hebben hier toegang tot secundair en primair regenwoud naar de Chucunaque rivier. We kijken hier uit naar de endemische Black Oropendolas, Red-rumped en Spot-breasted Woodpeckers, White-headed Wren en de zeldzame Double-banded Graytail. Ook maken we kans op overvliegende Blue-and-yellow en Chestnut-fronted Macaws. De volgende ochtend proberen we nog de laatste Darien soorten te vinden waarna we in de middag middels een korte binnenlandse vlucht naar David vliegen.

De volgende dag bezoeken we het nevelwoud van de uitlopers van het Talamanca gebergte, waar we kans maken op heel wat endemische soorten (voor Costa Rica en Panama) zoals de Spangle-cheeked Tanager, de kleurrijke Golden-browed Chlorophonia, Black-bellied Hummingbird en wellicht de zeldzame Bare-necked Umbrellabird.

Vervolgens trekken we het Chiriqui hooggebergte in naar ons hotel gelegen in het hart van de endemenrijke Talamanca bergketen en de ideale uitvalsbasis voor het bezoek van de interessante vogelgebieden in de buurt. We bezoeken de volgende dag La Amistad natuurreservaat. Dit is een van de grootste beschermde gebieden van Centraal Amerika en beslaat meer dan 400.000ha. Hier kijken we uit naar enkele bijna endemen zoals de Dark Pewee, Black-cheeked Warbler en kleurrijke tanager soorten zoals de Spangle-cheeked en Silver-throated Tanagers. Bovendien maken we kans op de spectaculaire Resplendent Quetzal. Het mannetje van deze groen-rode trogonachtige heeft een staart van wel 1 meter lang en is volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond!

De volgende dag  bezoeken in de voormiddag de “Los quetzales trail” in het Parque Nacional Volcan Baru en hebben opnieuw toegang tot een mooi stukje nevelwoud in het hart van de endemenrijke Talamanca gebergte. We gaan verder nog langs bij een mooie tuin met suikerfeeders waar we een 10-tal soorten kunnen zien waaronder de Violet Sabrewing, Snowy-bellied Hummingbird, White-throated Mountain-gem en miniscule Scintillant Hummingbird. In de late namiddag vliegen we terug naar Panama City en keren we terug naar Gamboa.

De volgende dag keren we terug naar de Pipeline Road. We proberen extra vroeg aanwezig te zijn en vanaf 6:00 u hebben we toegang tot een 32-meter hoge canopy-toren vanwaar we een panorama-zicht hebben op het dak van het regenwoud. Een ideale plek om de fauna en flora van de boomkruinen van naderbij te kunnen bekijken. We scannen de boomtoppen af naar typische canopy-bewoners zoals de Blue Cotinga en Green Shrike-vireo. Ook bezoeken we het Rainforest Discovery Center waar de suikerfeeders een 10-tal soorten kleurrijke kolibries aantrekken zoals de White-necked Jacobin, Violet-crowned Woodnymph en de Violet-bellied Hummingird.

De volgende ochtend hebben we een transfer naar de luchthaven waar een einde komt aan deze bijzondere vogelreis.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.