Reisschema

Dag 1Amsterdam-Amman
Dag 2Azraq
Dag 3Shaumari
Dag 4Wadi Mujib
Dag 5Wadi Mujib-Feifa-Dana
Dag 6Dana
Dag 7Dana-Petra
Dag 8Petra
Dag 9Wadi Rum
Dag 10Aqaba
Dag 11Aqaba (Qatar)
Dag 12Aqaba- Amsterdam

Inbegrepen

Alle overnachtingen, de reis is incl. ontbijt, lunchboxen en diner, vervoer ter plaatse, entree parken*, lokale gids

Niet inbegrepen

Intercontinentale vlucht, drankjes en uitgaven van persoonlijke aard. *Entree Petra, visum, boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Prijs per persoon

op aanvraag

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer. In Mujib en Dana zijn de douches en toiletten gedeeld. In Wadi Rum wordt er in een Bedouinen camp overnacht in tenten. In de tent staan bedden. Toiletten en douches zijn gedeeld.

Zwaarte reis

Op sommige dagen zijn er middellange wandelingen. Op dag 7 maken we een dagwandeling van Dana naar Feynan.

Beste tijd

maart t/m mei, oktober, november

Jordaniƫ INDIVIDUEEL

Jordanië
Duur:12 dagen
Beste tijd:maart t/m mei, oktober, november
Prijs: op aanvraag
Code: I31

Jordanië ligt op het kruispunt van drie continenten; Europa, Azië en Afrika. Het is nog niet zo bekend als buurland Israël maar heeft alles in huis om uit te groeien tot een fantastische vogelbestemming. Het is een land met een diversiteit aan habitats; naald- en eikenbossen, steppes met struweel en hete droge woestijnen. Olijven- en pistacheboomgaarden in het noorden, de wetlands in het oosten die als fata morgana’s in de woestijn opduiken, de Jordan Rift Valley met z’n soms watervoerende wadi’s die afdalen naar Wadi Araba en de Dode zee, de Wadi Rum woestijn in het zuiden en de zoute stranden van de Dode en de Rode zee.

We beginnen in Azraq, waar vroeger de grootste waterbronnen waren, die destijds ‘blauwe parels’ in de woestijn vormden. Ondanks de afname van het oppervlakte wetlands, biedt het nog steeds een uitgesproken habitat voor de migrerende, broedende en overwinterende vogelsoorten. We kunnen hier woestijnvogels zien zoals Temmincks Strandleeuwerik, Woestijn-, Diksnavel en Witbandleeuwerik en Woestijnvink.

In de middag rijden we naar de zwarte basaltwoestijn. Dit gebied is een woest en onvruchtbaar gebied waar Rouwtapuit en Woestijnleeuwerik zich thuisvoelen. Ze hebben zich beide aangepast aan de zwarte kleur van het basalt. Het gebied rondom het Shawmari Wildlife Reserve is een goeie locatie om woestijnvogels te zien zoals Zwartbuikzandhoen, Woestijntapuit, Renvogel, Finschs’ Tapuit en Steppekiekendief. s’ Middags stoppen we in Wadi al Butm waar we kans maken op Keizerarend, Steppearend, Kramsvogel en Grauwe Gors. Rondom Wadi Mujib, een van de vele wadi’s die uitloopt in de Dode Zee,  is de beste locatie om de Waaierstaartraaf, Witkruintapuit, Zwartstaart en Monnikstapuit te zien. s’ Middags kun je ervaren hoe het is om op het zoute water van de Dode Zee te drijven.

 

De volgende ochtend verlaten we het Dode Zeegebied en gaan we in het Fifa Nature Reserve op zoek naar de Moabmus. Het verse water van de oase trekt veel migrerende vogels aan. Nadat veel van de andere habitats in de Rift Valley zijn verwoest is dit de locatie waar deze soort voornamelijk nog voorkomt. In de middag rijden we richting het vogel- en zoogdierrijke Dana natuurreservaat. Dit is de uitgelezen plek om de Syrische Kanarie te zien daar deze in Dana zijn laatste broedkolonie heeft. Ook de bedreigde Kleine Torenvalk is hier te vinden. In dit ruige gebied gaan we ook op zoek naar (resident) roofvogels als Vale Gier en Havikarend. Andere lokale (berg- en woestijn)vogels die in dit fascinerende gebied voorkomen zijn de typische Midden-Oosten soorten als Chukar, Blauwe Rotslijster, Oostelijke Blonde Tapuit, Kleine Torenvalk en Langsnavelpieper. ’s Nachts horen we dwergooruil roepen. De volgende dag maken we een dagwandeling van Dana naar Feynan en doorkruisen we de verschillende habitats. Dit is één van de beste plekken om de prachtige Sinaï Roodmus aan te treffen. We klimmen weer naar het Jordaanse Plateau en we stoppen in Little Petra waar we Woestijnleeuwerik, Blauwe Rotslijster en Rouwtapuit kunnen zien.

 

We gebruiken de rest van de dag om het enorm uitgestrekte gebied van Petra, de verborgen stad van de Nabateërs, te bezoeken. We kunnen hier een aantal bijzondere vogels te zien krijgen zoals Arabische Woestijnpatrijs, Maquiszanger, Palestijnse Honingzuiger en Huisgors. Bovendien ligt Petra in een sterke roofvogel trekroute zodat er een grote kans is om passerende migranten over te zien trekken. Denk hierbij aan Schreeuwarend, Steppearend en Steppebuizerd maar ook Grauwe en Steppekiekendief.

De volgende dag verkennen we Petra. Optioneel kun je, met een gids, een wandeling vanaf Little Petra maken naar de achteringang waar je verrast wordt door de aanblik van het klooster, Ad Deir. We verlaten Petra. Onderweg stoppen we bij een kleine Bedouinen bron waar we de Roodstuittapuit kunnen zoeken. In Wadi Rum wisselen we de bus om voor jeeps om het beschermde gebied in te gaan. Aan de voet van de steile kliffen vinden we Witkruintapuit en Rouwtapuit. Boven ons zien we de Arendbuizerd en - met geluk - ook de Zwarte Arend cirkelen, de doelsoort van dit gebied.

De volgende dag rijden we naar Aqaba dat gelegen is aan de Rode zee. We bezoeken de Aqaba Bird Observatory waar honderden eenden, reigers, steltlopers, meeuwen en tal van andere vogels zich rondom de waterpartijen ophouden. Sporenkievit en Groene Bijeneters zijn resident hier. Ook de Armeense Meeuw en de Grote Mantelmeeuw komen hier voor. Het is trektijd wat betekent dat we onze ogen open houden voor soorten als Woestijnplevier, Poelruiter en Klein Waterhoen.  

De tweede dag in Aqaba bezoeken we het gebied aan de zuidkant van de haven van Aqaba. Daar kunnen we kustvogels zoals Witoogmeeuw, Reuzenzwartkopmeeuw en Armeense Meeuw zien. In de middag gaan we naar het natuurgebied Qatar, dat het dichtstbegroeide acaciabos van Jordanië heeft. Hier gaan we op zoek naar Zwartstaart en de Arabische Zwartkop. De volgende dag vliegen we vanaf Aqaba weer terug naar Amsterdam.

Geen reisverslagen beschikbaar