Reisschema

Dag 1Amsterdam - Tiblisi
Dag 2Tiblisi - Kazbegi
Dag 3Kazbegi
Dag 4Kazbegi
Dag 5Kazbegi - Chachuna
Dag 6Chachuna
Dag 7Chachuna - Tiblisi
Dag 8Tiblisi - Ninotsminda
Dag 9Ninotsminda
Dag 10Ninotsminda - Tiblisi
Dag 11Tiblisi - Amsterdam

Inbegrepen

Alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse en lokale vogelgids

Niet inbegrepen

Intercontinentale vlucht, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Prijs per persoon

op aanvraag

Accommodatie

Hotels en pensions

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. In Kazbegi wandelingen op hoogte over goed begaanbaar terrein.

Beste tijd

april, mei, september

Georgiƫ, specialiteiten van de Kaukasus INDIVIDUEEL

Reisroute Georgie
Duur:11 dagen
Beste tijd:april, mei, september
Prijs: op aanvraag
Code: I32

Georgië ligt op de grens van het West-Palearctisch gebied en is gelegen aan de oostkant van de Zwarte Zee, tussen Rusland en Turkije. Georgië herbergt zo'n 350 vogelsoorten, waarvan ongeveer de helft broedvogel is. Voor een aantal soorten is Georgië zelfs het land bij uitstek om deze ooit te zien te krijgen, zoals Kaukasische Grote Roodmus, Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen en Witkruinroodstaart. Naast de speciale gebieden van de Kaukasus worden er nog twee gebieden bezocht, zoals het steppegebied in het zuidoosten van het land en de hoogvlakte van Javakhethi, beide plekken waar weinig Europese vogelaars komen.

Onze reis begint met een vlucht naar Tiblisi waar we de eerste nacht door zullen brengen. Afhankelijk van de aankomsttijd gaan we in de omgeving vogelen. De volgende dag rijden we naar Kazbegi (de huidige naam is Stephantsminda) waarbij we enkele stops onderweg maken. Eén van de stops is de Kaukasus Pas die op 2500 meter hoogte ligt en waar het waarschijnlijk nog wit is van de sneeuw. We verblijven hier vier nachten.

Kazbegi ligt in het Kaukasus-gebergte, vlakbij de top van de Mkinvartsveriberg. Het landschap hier is erg gevarieerd: diepe kloven, snelstromende riviertjes en hoge bergpieken met toppen van meer dan 5000 meter hoog wisselen elkaar af. Dit is de plek waar we de specialiteiten van de Kaukasus kunnen zien. In de omgeving van het hotel gaan we op zoek naar Kaukasisch Berg- en Korhoen, Kaukasische Grote Roodmus, Witkruinroodstaart en Kaukasische Tjiftjaf. Naast deze specialiteiten zijn hier genoeg andere interessante soorten te zien zoals Rotskruiper, Lammergier, Alpenheggemus en Roodvoorhoofdkanarie. Trekvogels zijn er in de vorm van Ortolaan, Scharrelaar en Rode Rotslijster.

Het volgende reisdoel ligt in het zuidoosten van het land, rond Chachuna en ligt in het zogenaamde Iori Upland. Dit gebied, gelegen op een hoogte van 200m tot 800m, biedt een zeer afwisselend landschap. Mooie kloven worden afgewisseld door prachtige valleien. De heuvels doen savanneachtig aan. Vooral in het voorjaar en de vroege zomer is dit gebied bevolkt door een enorme hoeveelheid broedvogels en doortrekkers. Bijna twintig soorten roofvogels brengen in dit gebied hun jongen groot, waaronder Monniks-, Aas- en Vale Gier, Balkan- en gewone Sperwer, Keizer-, Schreeuw-, en Slangenarend en Lanner- en Boomvalk. In het rivierbegeleidende bos vinden we soorten als Zwarte Frankolijn, Zwarte Ooievaar en Rosse Waaierstaart. Daarnaast is het gebied dichtbevolkt met kolonies Bijeneters en broeden Scharrelaars in vrijwel elke rotswand. Kleine Klapeksters, Grauwe Klauwieren, Oostelijke Blonde Tapuiten, Isabeltapuiten en Zwartkopgorzen zijn algemeen. In de lagere vegetatie gaan we op zoek naar Menetries Zwartkop en Oostelijke Orpheusgrasmus.

Vervolgens rijden we al vogelend naar het Javakheti plateau in het zuiden van het land. We overnachten nabij Ninotsminda dat op een hoogte ligt van 1900m. Ook hier kan het in deze tijd van het jaar nog fris zijn. Het uit bergweiden bestaande plateau ligt vlakbij de grens met Armenië. De meren in de omgeving zijn rijk aan broedvogels en we maken kans op Kroeskop- en Roze Pelikaan, Kraanvogel, vele eendensoorten, Witvleugelstern en Balkankwikstaart en Citroenkwikstaart. Tevens bevindt zich hier een grote kolonie Armeense Meeuwen met meer dan 10.000 paar. De jonge aanplant langs de meren hebben een grote aantrekkingskracht op doortrekkende zangvogels. We maken kans op Sperwergrasmus, Groene Fitis en Kleine Vliegenvanger.

Vanuit Ninotsminda rijden we terug naar Tblisi om daar de vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.