Karel Mauer
Vanaf het moment dat hij naar de middelbare school ging werd Karel Mauer (1954) door het vogelvirus gegrepen. In de weilanden aan de rand van zijn woonplaats Schiedam zaten toen nog volop weidevogels, de Holyputten trokken diverse steltlopers aan en Oostvoorne lag “op fietsafstand”. Zijn voorliefde voor vogels in het open landschap vindt daar zijn oorsprong. Al snel ging er niet alleen een kijker mee het veld in maar ook een fotocamera.
Als lid van de Vogelwacht Rijnmond en NJN bleek Karel vrij educatief te zijn, zowel schrijvend als beeldend. Niet gek wellicht dat hij docent tekenen is geworden en tot voor kort in het onderwijs werkzaam is geweest.
Het op zoek gaan naar zeldzame soorten leidde ertoe dat hij in contact kwam met gelijkgestemden en daardoor de eerste 10 jaar de lay-out van het tijdschrift Dutch Birding (nog handmatig) verzorgde. Onder andere zijn kennis van de vogels van de WP waren de reden dat hij zes jaar in de CDNA zitting heeft gehad.
De verhuizing naar Almere in 1983 leidde als snel tot de oprichting van de Vogel- en natuurwacht Zuid-Flevoland. Voor die club zit hij in de redactie van het lijforgaan en verzorgt er een aantal vogelherkenningscursussen.
In de loop der jaren heeft Karel aan diverse activiteiten op vogelgebied mee gedaan (bv trektellen, broedvogelinventarisaties, ringen, twitchen) maar de laatste jaren is het voornamelijk de fotografie waar hij zich mee bezig houdt. Foto’s vonden hun weg naar boeken en tijdschriften en worden ook gebruikt voor de lezingen en cursussen die hij geeft. Op de tweede plaats komt het tekenen / schilderen (onder andere meegewerkt aan “Raptors of Georgia”) en twitchen doet hij nog vrij selectief.